Centar za decu i omladinu

Vrnjačka Banja

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Informatička olimpijada

E-mail Print PDF
There are no translations available.

Učesnici Informatičke olimpijade ispred GimnazijeUčesnici Informatičke olimpijade ispred GimnazijeUčenici osnovnih škola iz Raškog i Rasinskog okruga 12. maja u vrnjačkoj Gimnazije odmeravali su svoje znanje iz informatike. Od ukupno 10 škola koje su učestvovali na projektu, takmičilo se sedam ekipa sa po tri takmičara u programiranju WEB sajtova. Ovo takmičenje organizovao je Centar za decu i omladinu Vrnjačke Banje, a podržano je od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Tehničku podršku u organizaciiji takmičenja je pružila Gimnazija Vrnjačka Banja ustupanjem kabineta za informatiku za realizaciju takmičenja. Informatičko znanje učenika koji su pristigli iz OŠ „Sutjeska“ iz Raške, OŠ “Nada Popović“ i „Dragomir Marković“ iz Kruševca, „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Brusa, „Aca Aleksić“ iz Aleksandrovca, „Živadin Apostolović“ iz Trstenika i Osnovne škole „Mladost“ iz Vrnjačke Banje ocenjivao je i bodovao Vladimir Kraguljac, asistent informatike na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam. Asistentkinja na takmičenju mu je bila Marina Čeperković, profesor informatike u Gimnaziju. On je izrazio zadovoljstvo pokazanim znanjem učesnika takmičenja i naglasio da je informatičko znanje značajno ako ne za budući životni poziv mladih takmičara, a ono za neki dodatni posao ili hobi.

Četvrto mesto osvojila je OŠ „Mladost“ iz Vrnjaca osvojivši 23 boda, slede učenici Osnovnih škola iz Kruševca, Brusa i Aleksandrovca. A evo i sastava i rezultata prvoplasiranih ekipa : treće mesto (42 poena) osvojili su Mina Milojević, Tadija Roglić i Danilo Tomović iz OŠ „ Sutjeska“ iz Raške sa profesorkom Danijelom Milojević; drugo mesto (44 poena) pripalo je Luki Živkoviću, Đorđu Milićeviću i Luki Pašiću sa profesorom Dušanom Živadinovićem iz OŠ „Nada Popović“ iz Kruševca, a prva nagrada pripala je Trsteničanima (51 poen) – Veljku Đorđeviću, Aleksandru Simiću i Mlađanu Simiću čiji je profesor Vladan Čolić iz OŠ „Živadin Apostolović“.

Dodela diploma i nagrada upriličena je u pansionu „Vuk“ gde su takmičari sa svojim profesorima imali organizovan ručak, a takođe su obezbedili i poklon vaučere za nastavnika.

Nagrade (računarska oprema i tableti) najboljim takmičarima uručila je Valentina Krstić, koordinatorka Centra za decu i omladinu koja je i najzaslužnija za uspešnu organizaciju Informatičke olimpijade.Održan sastanak stručnog tima za realizaciju projekta Informatička olimpijada

Centar za decu i omladinu iz Vrnjačke Banje je dobio podršku od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije za realizaciju projekta „Informatička olimpijada za učenike osnovnih škola iz Raškog i Rasinskog okruga“

Nakon ostvarene komunikacije sa osnovnim školama iz Raškog i Rasinskog okruga dana 07. februara 2018. godine u Vrnjačkoj Banji održan je sastanak stručnog tima u prostorijama Centra za decu i omladinu. Sastanku su prisustvovali menadžer projekta Valentina Krstić, stručni saradnik za oblast informatike Vladimir Kraguljac i profesori informatike iz osnovnih škola iz Tutina, Raške, Vrnjačke Banje, Trstenika, Kruševca, Aleksandrovca i Brusa. Saradnici iz škola iz Novog Pazara i Ćićevca su bili opravdano odsutni.

Na samom početku prisutni učesnici su se predstavili iz čega je ustanovljeno da imaju iskustva i postignute rezultate u radu sa učenicima u predmetu informatika. Takođe jasna je njihova motivacija i entuzijazam da na časovima dodatne nastave rade sa zainteresovanim učenicima i doprinose za unapređenje njihove digitalne pismenosti.

Manadžer projekta Valentina Krstić je predstavila ciljeve, aktivnosti i očekivane rezultate projekta. Naime projekat podrazumeva da profesori informatike u svojim školama, na časovima dodatne nastave, zainteresovanim učenicima od 5 do 8 razreda održe dvomesečnu obuku web dizajna u programskim jezicima html i CSS. Po tri najbolja učenika će predstavljati svoju školu na takmičenju Informatička olimpijada u Vrnjačkoj Banji. Rezultatće biti stečena znanja i urađeni web sajtovi za svaku školu. Najboljim učesnicima će biti dodeljene prigodne nagrade.

Detalje o samom programu rada i priručniku za izvođenje obuke predstavio je Vladimir Kraguljac, stručni asistent za IT i autor priručnika. Vođena je i diskusija između profesora radi usaglašavanja programa po kome će se vršiti obuka učenika. Dogovoreno je da stručni asistent pošalje prilagođeni priručnik svim profesorima a da se u školama obukom otpočne nakon raspusta. Takođe će do tada biti odštampani plakati i poslati školama u cilju obaveštavanja učenika iz svih razreda.

U okviru diskusije oko organizacije takmičenja, na predlog profesora dogovoreno je da nagrade umesto školama budu namenjene učenicima, tako da za svako osvojeno mesto se obezbede po tri nagrade za sve učesnike ekipe. «Ovo je izuzetan primer humanosti profesora koji još jednom pokazuju da su zaista izabrali pravu profesiju» - rekla nam je Valentina Krstić.

 
Banner